субота, 23. јануар 2010.

Smrčak


СМРЧЦИ (Morchella)Висина 5 до 15 ст. Округласт, ваљкасто купаст, уздужно наборан, смеђи шешир. Беличаста шупља дршка.
Налазе се у пролеће у ниској трави у проређеним шумама, од око 300 до 3.000 т нмв.Има их више врста и сви су јестиви (обичан смрчак, дебелоноги смрчак, купасти смрчак, ребрасти смрчак), али нема опасности од замене са отровним гљивама.
Пошто садрже термолабилну халвела киселину, која је токсична, пре употребе смрчке треба обарити (бланширати). Добри су сушени, као зачин.

ХРЧЦИ (Gyromytra) Висина 3 до 8 цм. Шешир виjугаво наборан и као навоштен, веома крт и ломљив, кестењасте боје. Дршка уздуж ребраста и шупљикава.Налазе се у пролеће по ивицама шума и про-планака, нижих брда до око 1.300 т нмв.Има их више врста и сви су УСЛОВНО јестиви. Осушени су неотровни, а свеже већина ужива без последица, док су за појединце смртоносни. Могућност тровања је 1 : 10.000. Ипак су до сада криви за стотине смртних случајева.
ЈЕСЕЊИ ХРЧАК(Нellvella crispa)Шешир је крпасто увијен, широк 2 до 3 ст, подсећа на седло или тророги шешир, смеђе или мрке боје на белој дршци, уздуж ребрасто избразданој.Налазе се у јесен у ретким листопадним или четинарским шумама, од око 300 до преко 1.000 т нмв.Сви су јестиви.

Нема коментара:

Постави коментар