среда, 20. јануар 2010.

Difenbahija


Difenbahija je vrlo dekorativni sobni cvijet koji se sadi u posude sam ili sa drugim cvjetnim biljkama kao aranžman. Dobila je ime po vrtlaru koji je radio u Bečkom botaničkom vrtu a zvao se I. Dieffenbachu (1796-1863. godine). Tek polovinom 19. stoljeća Difenbahija dolazi u Europu, a donjeli su je engleski i belgijski istraživači iz tropskih dijelova Južne Amerike.

Prepoznatljiva je po svojim listovima koji su duguljasti i ovalni, koji su miješani bijele i zelene boje. Ovisno o vrsti razlikuju im se šare po listovima tako da neki imaju skoro sjeli list bijel dok neki imaju pjegasto žućkaste boje ili pak prugaste linije po sebi.

Uzgoj cvijeta i nije tako težak i zahtjevan ukoliko se pridržavate osnovnih uvjeta koje ova sobna biljka traži. A to je da ne bude izložena direktnome suncu (najbolje istočni ili sjeverni prozor vašega dome). Te uz indirektno sunce ona voli i toplu i vlažnu klimu. Tako da temperatura ne bude puno niža od 20*C, a u prosjeku neka bude 22*C dnevna temperatura. Tijekom ime ona može biti nešto niža ali opet ne ispod 14*C jer do te temperature još mogu opstati ali svaki stupanj ispod bio bi koban. Ukoliko ju izložite nižim temperaturama tada mora tlo biti relativno suho i ne smije se biljka ponovo naglo izložiti visokoj temperaturi nego postepeno.

Zemlja u koju sadite svoju biljku neka bude mekana, humusna, bogata zemlja. Voli također da bude vlažna ali opet ne da stoji cijelo vrije u vodi. Tako da nakon zalijevanja kada se ocijedi suvišna voda stavite je u njeni suhi podmetač za cvijetnjake. Postupak zalijevanja ponovite opet kada se zemlja sasuši ali ne do kraja, kada se bude mrvila pod prstima možete je polijevati ponovo. I uz to možete ju i poprskati i mlakom vodom ponekad. Iako budite oprezni jer prečesto orošavanje može dovesti do razvoja gljivica.


I na kraju par važnih savjeta. Biljka predivno cvijeta i nakon cvjetanja brzo ugiba i propadaju!!! To možete spriječiti i održati svoj sobni cvijet na životu tako da ga presaditi i povećati dozu polijevanja. I na kraju biljku nemojte izložiti propuhu i strujanju hladnoga zraka po biljci, te nemojte cvijet sliti često po kući jer ne voli promjene položaja.



Upozorenje: Biljka posjeduje otrovni sok i pri tome pripazite kada rukujete s njim da imate rukavice i da nakon trganja suhih listova, skidanja prašine sa njih ili bilo kake druge radnje dobro operete ruke!!!! I stavite je na mijesto izvan dohvata dječjih ruku!!!

Нема коментара:

Постави коментар