среда, 20. јануар 2010.

Ciklama


obni cvijet koji nam ukrašava dom tijekom jeseni i zime. Ima zelene i srcolike listove, koji znaju biti obrubljeni srebrnastom ili zlatnom bojom. Te između njih izlaze duge cvjetne stapke sa cvjetovima u nijansama bijele, ružičaste, crvene, ljubičaste boje, te boje lavande i vrlo su česte i dvobojne kombinacije. Te postoje i sorte kojima se cvijet na vrhovima kovrča.

Cvijet Ciklama ne podnosi dobro suhi zrak i velike temperature pa ponekad može doći do problema ukoliko imate centralno grijanje. To možete izbjeći ukoliko ih stavite dalje od radijatora, negdje uz prozor di ima jako puno svijetla no da opet nije na direktnom suncu. I temperatura bi bila optimalna između 10 i 16 *C. No vrlo dobro podnosi i sobnu temperaturu.

Zalijevanje treba obavljati tako da se pazi da se ne smoči gomolj i isto tako nadzemni dio biljke. Da bi se to izbjeglo najbolje je polijevati biljku, tako da uronimo lončanicu u vodu, ili da usipamo vode u podložak cvijetnjaka, te nakon 20 minuta isipamo ostatak vode što je ostao, da ne bi došlo do truljenja.

Isto tako treba osigurati i vlagu u zraku. To možemo učiniti tako da stavimo na podložak maleno kamenje, i tako odvojimo cvijetnjak od vode koja se nalazi u njemu. Te tako osiguramo vlagu u zraku, jer će se voda polako isparavati i osvježavati našu biljku.

Nemojte biljku prskati vodom, jer će ostati će dobiti mrlje po listovima.
Prihranjivanje treba obavljati svakih 14 dana kada je biljka u razdoblju cvatnje. Nakon što biljka ocvate, postepeno smanjivaj te doze zalijevanja dok joj se svi listove ne posuše. Te je stavite na hladnije mjesto. Pripazite pri tome da bude na mjestu koje je zaštitno od mraza. Ili ju iznesite van u vrt. Zalijevanje treba opet početi sredinom ljeta. Tada će početi rasti novi mladi listovi. Onda bi ju trebali i malo obnoviti zemlju, i to tako da uklonite staru zemlju do polovine gomolja i staviti toliku količinu nove zemlje.

Нема коментара:

Постави коментар