среда, 20. јануар 2010.

Prkos


Prkos je vrtni cvijet koji naraste visine svega 10 do 15 cm. Prvenstveno zbog toga što je puzajućeg karaktera. Biljka se širi po tlu i tako stvara predivan cvjetni pokrivač. Ima crvenkastu stabljiku, igličaste, sukulentne listiće. Cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni, u raznim bojama: bijeli, žuti, narančasti, ružičasti, crveni, ljubičasti, u gotovo svim bojama osim plave. Cvjetovi se od prkosa preko noći i za vrijeme oblačnih dana zatvaraju i tek će sljedećeg jutra ponovo pokazati svoju ljepotu.



Sadi se na sunčana mjesta gdje je tlo siromašni, pjeskovito i dobro drenažno. Ukoliko se odlučite posaditi ga u posude tada osigurajte dobru odvodnju i postavite na dno komadiće cigli i kamenčiće s pijeskom i na vrh ide zemlje.

Zalijevanje treba rijetko gotovo pa nikada, eventualno preko ljeta za vrijeme velikih vrućina. Što se tiče prihranjivanja isto tako nije potrebno ali može doći tijekom cvjetnog razdoblja. A to je tijekom cijelog ljeta pa sve do jeseni, besprekidno.

Sadi se u travnju i svibnju iz sjemena ili sadnica. I to u kamenjare, cvjetne gredice, obrube ili u cvijetnjake na sunčane balkone. Cvijet iako nije trajnica nego jednogodišnja biljka, ponovo će niknuti i narasti i nagodinu. Osipati će svoje sjeme i izrasti u još većem broju nego lani.

Ali oprez ukoliko ga se poželite iskorijeniti tu će biti mali problem jer je jako osipa sjeme i trebati će i par godina da biljku iskorijenite do kraja. Od tuda mu i naziv.

Нема коментара:

Постави коментар