среда, 20. јануар 2010.

Kantarion


Porodica : Guttiferae

FARMAKOPEJSKI NAZIV : Herba hyperici

Narodni nazivi: gospina ili bogorodičina trava , ivanje zelje, pljuskavica, strašno zelje, šenjanževka, žutenica, gorač, ovnika, krvavac, gorčac, žuta metlica, žuti kantarion, žućenica, zasekliva treva, zaseknica, zvekac, zvončac, izdatjivica, kantarijon, marina ručica, ženske kantarija , smaknež, smicaljka, tantur, trava od izdati, trava od posjeka, trava od poseke…krv sv. Ivana,

STRANA IMENA : Engleski: - St. John's Wort; Njemački : Johanniskraut echtes; Francuski : Le mille- pertuis; Talijanski : Isperico pilatro.

POVIJEST I NASTANAK te OBJAŠNJENJA NAZIVA :

Prvobitna postojbina joj je Europa (Mala Azija i Grčka) i Sibir; danas raširena u svim suptropskim i umjerenim klimatskim zonama.

Nekoć se koristila za istjerivanje zlih duhova i liječenja posljedica zmijskog ugriza. Prema tradicionalnom vjerovanju zbog crvenkastog uljnog soka (kao krv), koji se pojavljuje kad se biljka prelomi, tako su se time liječile kožne bolesti zato što koža isto tako krvari. Iako je to danas neozbiljno, postoje i znanstvene potvrde u liječenju modrica, opeklina i drugih rana…

RAZMNOŽAVANJE UZGOJ – SADNJA, SJETVA ….

Razmnožava se sjemenom i ponegdje reznicama. Biljčice iznikle iz sjemena rasađuju se u proljeće. Potkraj ljeta razmnožava se poludrvenastom reznicom u klijalištu ili pak čistim sjemenom. Traži redovito zalijevanje odnosno vlažnost tla.

OPIS :. Raste posvuda . Biljka ima svojstven miris, opor, gorak i aromatičan okus. Koristi se za ukras i za lijek: za ukrašavanje obronaka kosina, za gredice, rubove itd.

STABLJIKA : Visoka trajnica visine 30 do 100 cm, uspravne stabljike s dva uzdužna brida.

LISTOVI : Karakterističnih je listova protkanih mnogobrojnim prozirnim točkicama ( žlijezde napunjene eteričnim uljem ) tako da izgledaju fino izbušeni pa otuda i ime biljci – perforatum.

Listovi nasuprotno raspoređeni, jajasto – tupi, glatki, bez peteljki, s puno prozirnih točaka, na obodu crno istočkani.

CVIJET :Jako razvijeni zlatnožuti cvjetovi s 5 latica, odozdo također imaju crna točke, tvore cvatove. Imaju mnogo prašnika sraslih u 3 snopića.

Trljanjem cvjetovi ispuštaju krvavo-crveni sok. Latice su 3-4 puta duže od čaške i asimetrične. Biljka cvate čitavo ljeto, od lipnja do rujna, najviše u srpnju, ljekoviti dijelovi nalaze se na gornjoj polovini biljke u cvatu.

KORIJEN : ne služi za liječenje. Zbog toga se biljku ne smije i ne treba čupati iz zemlje.

PLOD : Ne služi za liječenje.

KEMIJSKO – FARMAKOPEJSKI SASTAV:

Željezo, razni tanini, (najviše katehinskog), eterična ulja, smola, antocijan, hypericin – crvena boja, karotin, holin, vitamin C ( u svježoj biljci oko 30%), flavonske heterozide, i neke alkaloide u tragovima.

PRIPREMA ZA KORIŠTENJE :

Za pripremu se cvjetovi suše na sjenovitim mjestima ( u hladu) i kasnije koriste u ljekovitim pripravcima: eterskom ulju, čaju, vinu i tinkturi.

Za poboljšavanje raspoloženja, poticanje probavnih organa, ublažavanja reume (križobolje), kod osoba koje mokre u krevet te kod uganuća, iščašenja, kod hematoma….

KONTRAINDIKACIJE , TOKSIČNOST:
Biljka ima fotosenzibilno djelovanje, pa je potrebno odmah na početku primjene upozoriti pacijenta da se NE IZLAŽE SUNCU, da mu se ne bi upalila koža, a jedna od nuspojava osoba koje su fotosenzibilne je pri izlaganju suncu u obliku natečenosti usnica – kao u konja. Hipericin, koji je djelotvoran kod depresije, uzrokuje i tu fotosenzibilnost.

Moguće neželjene nuspojave: Ako se uzima istodobno s uobičajenim lijekovima protiv depresije, ta kombinacija može bili presnažna i nepotrebno izazvati i druge ozbiljne neželjene nuspojave. Neki bolesnici koji su uzimali gospinu travu iskusili su probavne poteškoće, nemir ili blage alergijske reakcije.

Kod liječenja depresije, prvo se posavjetovati sa liječnikom, jer možda nije u pitanju depresija nego neka druga živčana tegoba, za koju postoje bolji i djelotvorniji lijekovi !

RECEPTI :

PRIPREMA ULJA OD KANTARIONA :
4 velike žlice nerazvijenih pupova biljke usipati u staklenku i ostaviti jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naliti 1 lit. maslinovog ulja, staklenku dobro zatvoriti –začepiti – pustiti da stoji na suncu 6 – 8 tjedana. Tim se uljem mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 kavsku žličicu ulja, sa komadićem kruha – zbog okusa. Ja sam uz cvjetove gospine trave dodavao u ulje i cvjetove nevena, stolisnika, majčine dušice i kamilice. Naravno, 4 žlice na 1 litre ulja je okvirna i kao neka standardizirana količina, no pojačati se može dodavanjem više cvjetova. Umjesto maslinovog ulja može se koristiti bilo koje biljno kvalitetno ulje. Kod cijeđenja koristio sam stezaljku za cijeđenje čvaraka .
Postoji i ovaj način, ali on je nešto manje efikasan,: 500 grama cvijeta i sitno isjeckanog lišća kantariona potopi u staklenki s 1 l najboljeg stolnog ulja (maslinovo ) i 1 litre bijelog vina, pa se kuha na vodenoj pari dok vino ne ishlapi.

VINO OD KANTARIONA :

Od cvjetova kantariona može se pripremiti i ljekovito vino. Potrebno je 40 grama cvjetova koji se preliju litrom kvalitetnog vina, i pusti odstajati na toplom mjestu mjesec dana. Poslije toga cvjetove dobro ocjediti, vino malo zasladiti ( ustvari prvo je najbolje sve procijediti pa posebno još istisnuti kroz gazu ostatak vina iz cvjetova u osnovno vino. Za bolju probavu piju se 2 čašice dnevno prije jela.

Postoji recept za ulje od kantariona pomiješano sa bijelim vinom.

Kod Parkinsonove bolesti postoji nešto čudno: pušači su izloženi neobično niskom riziku dobivanja i obolijevanja od te bolesti. Stvar je u nikotinu koji pojačava izlučivanje dopamina u mozgu. Pošto kantarion sadrži u sebi MAO (monoaminska oksidaza) inhibitore, a korištenjem tinkture kantariona (20-30 kapi 3 puta dnevno ), uz izbjegavanje alkohola i dimljene i ukiseljene hrane i određenih lijekova protiv prehlade i peludne hunjavice, narkotike te triptofan i tirozin.

Inače, osnovni recept za pripremu čaja od kantariona je: u uzavrelu vodu( 2 dl) stavi se 1 žlica sitno izrezane droge, skine s vatre, poklopljeno ostavi 10-15 minuta i pije se 3 puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proljeva, ( među njima i krvavi, kod bolesti jetre, žutice, upale mokraćnog mjehura, nervnih bolesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, menstrualnih tegoba, slabokrvnosti u kombinaciji sa drugim travama i lijekovima, kašlja i dr.

Kod kroničnog bronhitisa i astme pomaže čaj od mješavine od 6 grama kantarionovog cvijeta, lišća podbjela ( Tussilago farfara), omana ( Inula Helenium) i kuha 5 minuta u 1 litre vina s 1 velikom žlicom meda. Pije se po 1 šalica triput dnevno.
Kantarion pomiješan u jednakim dijelovima sa stolisnikom (Achilea millefolium), jača mjehur i sprečava noćno mokrenje u krevet. U tu svrhu treba piti 1 – 2 šalice toga čaja u toku dana, noge utopljivati, a navečer jesti suhu hranu, bez tekućine.

Kod depresije i svih tih negativnih raspoloženja pomaže učinkovito čaj od: trave iva, lipe, valerijane, kantariona, stolisnik, majčina dušica.

Recept za izlazak iz depresije:1 kg cikle,1 kg šargarepe, 1kg jabuka,3 žlice meda. Sve treba izmiksati i jesti 3 puta dnevno po 1 veliku žlicu. Jesti 40 dana i biti UPORAN.
Postoje još recepata, individualnih, kojima je osnovni sastav limun (vitamin C), luk, jabuka (pektini), med .

NE KORISTITI SA ANTIDEPRESIVIMA ILI DRUGIM TABLETAMA ! NE KORISTITI U TRUDNOĆI !

Neka istraživanja pokazuju da kantarionovi pripravci djeluju snažnije od nekih farmaceutskih lijekova : «Elavil» - amitriptilin, «Tofranil» - imiprimin.

Posle nedjelju dana biti će vam bar malo lakše.

Za liječenje depresije dobar je i sok kantariona, a treba ga piti najmanje po 2 žlice 3 puta dnevno od 3 do 6 mjeseci. Naravno da sintetički lijekovi djeluju brže, ali i stvaraju ovisnost ili neke druge pojave.

Čaj od lišća i cvjetova koristi se za liječenje jetre, ako je natečena, sprečava nakupljanje sluzi u plućima, liječi mjehur, pogotovo ako se ne može zadržavati mokraća pomaže čaj koji se priprema od 3 velike žlice kantariona, prelivenog s 1 litrom kipuće vode, pa se ponovno stavi na vatru i, čim ponovno provrije ukloni s vatre i procijedi. Pije se tri puta dnevno po 1 šalica prije jela.

Sastav čaja za UC problem :
Hajdučka trava ( 10%
Kamilica 10%
Kantarion 20%
Sladić (Glycirrhiza glabra L.) 20%
Melisa herba ili matičnjak 10%
Bokvica ( Plantago major) 20%
Troskot (Polygonum aviculare L.) 10%

Kod infekcija, uključujući i AIDS – pomaže kantarion, upravo zbog djelovanja hipericina i pseudohipericina, koji imaju protuvirusna svojstva. Preporuča se za tu svrhu koristiti tinktura od cijele biljke i to 10 – 30 kapi dodanih u voćni sok, nekoliko puta dnevno.

Kod upale vena : pogodni su oblozi od mješavine tinkture kantariona, stolisnika (hajdučke trave) i nevena, ili svake tinkture ponaosob, za vanjsku primjenu, a za unutarnju, kao potpora služi čajna mješavina kantariona, hajdučke trave (stolisnik) i brđanke (Arnica montana). Za liječenje vena od velike važnosti je Echinacea ! Ova receptura ima djelovanje i kod hemoroida.

Kod genitalnog i labijalnog herpesa, a naročito kod Herpes simplex pomaže krema ili ulje od kantariona, zbog djelovanja hipericina , a preporuka je da se skuha jak čaj od kantariona i nakon što se ohladi, vatom nanesti tekućinu na zahvaćeno mjesto.

Kod opeklina I stupnja koristi se ulje kantariona, jer ubrzava zacjeljivanje rana bez infekcija.

Također, kod uboda kukaca uporaba ove biljke može dovesti do trenutačnog ublažavanja svrbeža koji izazivaju ubodi kukaca.

Napomene:

ULJEM SE NE LIJEČE SVJEŽE RANE KOJE KRVARE !

Нема коментара:

Постави коментар