среда, 20. јануар 2010.

Dragoljub


ednogodišnja vrtna biljka koja svojim rastom može biti grmolika ili penjačica. Potječe iz toplih krajeva Perua, Kolumbije i Ekvadora. Pa zbog toga biljka voli topla i sunčana mjesta na kojima bude posađena.

Prepoznatljiva je po svojim svijetlo zelenim listovima koji imaju peteljku u sredini kruga. Strogo formiranog oblika malo grbavog kruga kojeg presijecaju sedam žilica. Tako predivno lišće samo je podloga za predivno žarko obojene cvjetove u žutoj, ružičastoj, crvenoj te narančastoj boji, i ljevkastog oblika promjera tri do pet centimetara. A imamo ih prilike vidjeti od svibnja do kraja jeseni, kada dođu mrazovi te i sama biljka ugine zajedno sa cvjetovima. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili dupli tj. puni. Te mogu biti uz jednobojne koji su najčešći i cvjetova koji su dvobojni ili čak i trobojni.

Ovisno o vrsti koju posadimo biljka može da naraste od 25 do 35 centimetara grmolike vrste, i više od 2 metra penjačice. Te ih treba saditi uz potpornje ili viseće posude. Ukoliko ga sadite uz potporanj da se penje prema gore, treba malu pomoć od Vas, zato što ima slabe ili gotove nikakve vitice s kojima bi se mogao pričvrstiti za potporanj. Pa ga treba malo privezati. Grmolike vrste koje ostavljamo da rastu po zemlji i da prave pokrivač tla treba saditi na malo većem razmaku i to od 40 – 50 centimetara.

Sadi se kao što je već rečeno na topla i sunčana mjesta i polusunčana u proljeće .I iznimno mu pogoduje suho i pjeskovito tlo koje je dobro drenažno i slabo plodno. Ukoliko je tlo bogato, biljka slabije cvijeta i samo se stvara zelena masa. Zbog toga biljku ne treba prihranjivati i ne treba ju previše zalijevati. Iznimno dobro podnosi suha razdoblja.

Cvjetovi i listovi Dragoljuba sadrže dosta vitamina C i jestivi su, a cvjetni pupići i plodovi okusom podsjećaju na papar, te mogu biti zamjena za kapare. Zbog sadržaja vitamina služi kao proljetna salata - mlado lišće treba sitno isjeckati, malo posoliti i dodati limunov sok –uzima se bar jedanput na dan, ili se iz svježe biljke iscijedi 10 – 15 g soka za istu svrhu.

Нема коментара:

Постави коментар