среда, 20. јануар 2010.

Bozicna zvezda


Poinzecija ili Božićna zvijezda porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i Centralne Amerike. U prirodi ova biljka raste kao grm visine do 3 metra, međutim, stvoreni su kultivari koji imaju gušći izgled, visine 30-45 cm, za uzgajanje u prostorijama.

Kao i sve mlječike i ova biljka obiluje mliječnim sokom koji je vrlo otrovan, pa se preporučuje nošenje rukavica pri orezivanju Poinsettie, a ukoliko mliječni sok dođe u dodir s kožom odmah ga treba isprati hladnom vodom kako ne bi došlo do iritacije kože. Prema vjerovanju prastanovnika Centralne Amerike, ova biljka svoj privlačan izgled duguje Asteškoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce.

Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamnozelenim listićima. Asteci su ovu biljku kultivirali znatno prije pojave kršćanstva na Zapadu. Asteci su obojene listove (brakteje, odnosno pricvjetne listove) ove biljke koristili za dobijanje purpurne boje. Poinzecija je dobila ime po američkom ambasadoru Robertu Poinzecu, koji je zadivljen njenom ljepotom, prenio je iz Meksika u svoj vrt u Južnoj Karolini. Kasnije je prenešena u Europu.

U Meksiku je cijenjena kao sveta biljka i koristila se za dekoraciju hramova i za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U kršćanskoj religiji, od 17. stoljeća, božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne praznike i Kristovo rođenje. U Americi se božićna zvijezda masovno kupuje i poklanja za Božić i na Dan zahvalnosti.

Najtraženiji su kultivari crvene boje (Barbara Ecke Supreme, Mrs Paul Ecke, Angelica, Lilo...), ali ima dosta kultivara s bijelim ili blijedokrem braktejama (Regina, Eche’s White, White Lilo...). Kultivar Dorothe ima ružičaste brakteje, dok Mrble ima pricvjetne listove krem boje sa ružičastim srednjim djelom.

Ono što mi nazivamo cvijetovima ustvari su listići – brakteje (lažni cvijetovi crvene, žute, narandžaste, bijele i krem boje) koji okružuju njene gotovo neprimjetne cvjetove. Uloga brakteja je da različitim bojama privuku kukce koji oprašuju biljku.

Poinzecija voli mekanu, dobro nagnojenu, humusnu zemlju uz dodatak malo pijeska. Traži dosta svjetlosti, ali joj najviše odgovara filtrirana svjetlost, jer izravne sunčeve zrake mogu oštetiti listove. Zahtjeva visoku vlažnost zraka i zato se drži u podmetaču s vlažnim kamenčićima. Idealna temperatura za njen uzgoj je 18°C. Može podnijeti temperature od 15-20°C. Dok raste, kao i u vremenu nastanka brakteja, ne smije se dozvoliti da se zemlja isuši (zalijevati dva puta tjedno), ali treba voditi računa da ne bude ni preobilno zalijevana (jer korijen truli).

Poslje padanja brakteja božićnu zvijezdu treba ostaviti da miruje oko 2 mjeseca na nešto nižoj temperaturi (12-16 stepeni), kako bi biljka mogla cvjetati i sljedeće zime. U periodu mirovanja zalijevati oskudno, dopuštajući da se kompost gotovo isuši. Kad otpadnu listovi, božićnu zvijezdu orezati na 10-15 cm visine iznad korijenovog čvora (mjesto grananja), da bi se omogućilo cvjetanje sljedeće godine, zato što se cvijet formira na jednogodišnjim granama. Odsječeni dijelovi se mogu ožiliti u mješavini zemlje i pijeska na temperaturi od 21°C, pod folijom ili staklom, a istjecanje bijelog mliječnog soka se može zaustaviti potapanjem u mlaku vodu.

Ožiljavanje traje 2-3 tjedna i preporučuje se korištenje fitohormona za ožiljavanje. Bijeli mliječni sok iritirajuće dijeluje na kožu te je neophodno nositi rukavice. Nakon perioda mirovanja i orezivanja ( do 5. mjeseca) poinzeciju presadite u mješavinu zemlje za cvijeće, treseta i pijeska u odnosu 3:1:1. te počnite sa obilnijim zalivanjem. Ubrzo po presađivanju pojavit će se mladi izboji. Na biljci treba ostaviti 4-5 najboljih izboja, a ostali mogu poslužiti za razmnožavanje. Ponovo je presadite 4-6 tjedana prije cvjetanja.

Ljeti se može biljka držati na balkonu. Tokom proljeća i ljeta neophodno je prihranjivanje biljke jednom tjedno ili jednom u dva tjedna s tekućim mineralnim gnojivom, uz obilno zalijevanje mlakom vodom. Poinzecija je biljka kratkog dana i cvjeta samo kada je dan kraći od 10 sati. Da bi se potaklo cvjetanje krajem desetog mjeseca biljku treba prekriti tamnim platnom, kutijom ili nekim sličnim tamnim neprozirnim materijalom u trajanju od najmanje 14 sati dnevno (od podneva do narednog jutra) svakog dana.

Ovako skraćivanje dana treba vršiti svakodnevno oko 8 tjedana. Zimi biljci treba što više svjetla i paziti da ne dođe do otpadanja brakteja i žućenja rubova listova u toplim prostorijama sa suhim zrakom. Stoga treba redovito orošavati listove. Otpadanje listova događa se pri prekomjernom zalijevanju, ali i pri nedostatku vode, kao i na niskim temperaturama, pri nedostatku svjetlosti i od propuha. Vatrenocrveni listovi božićne zvijezde lijepo izgledaju u novogodišnjim i božićnim aranžmanima.

Нема коментара:

Постави коментар