четвртак, 21. јануар 2010.

Jorgovan


Jorgovan je rod od oko 20 vrsta cvetajućih, listopadnih žbunova i drveća koje pripadaju familiji Oleaceae. To je klasična biljka koja cveta u proleće i proizvodi bogate, cvetne grozdove sa slatkim mirisom.

Opis biljke

Jorgovan je otporna biljka koja zahteva malo nege, a mirisni cvetovi su dobri i za rezanje. Listopadan je i veličina im varira od 2-10 m. U proleće proizvodi konusne ili piramidalne cvetove koji mogu biti bele, pink, plave, ljubičaste, crvene ili žute boje. Kod nas je dosta zastupljen


jorgovan sa ljubicastim cvetovima (S. vulgaris ili obični jorgovan). Mogu se koristiti i za živu ogradu.

Sađenje

Za mesto sađenja birati osunčani položaj ili u laganoj hladovini na vlažnom, dreniranom zemljištu. Saditi u proleće ili jesen na razmaku od 1,5 - 4,5 m u zavisnosti od vrste. Iskopati rupu duboku kao i koren i duplo širu. Dodati kompost i posaditi biljku. Dobro zaliti posle sađenja. Izbegavati sađenje u područjima sa jakim mrazevima kada kasni mraz može uništiti cvetne pupoljke.

Redovna nega

Dodati sloj komposta i malca ispod biljke svakog proleća. Đubriti u proleće đubrivom bogatim fosforom kako bi podstakli cvetanje. Ponoviti đubrenje kompleksnim đubrivom posle cvetanja. Pri orezivanju treba biti oprezan zato što jorgovan na mladim granama proizvodi cvetove tek posle tri godine. Ako želimo podmladiti biljku uklanjaju se samo 1/3 starih grana svake godine. Inače, dobro proizvode cvetove i kad se ne orezuju. Ukoliko je neophodno lako orezivanje da bi popravili oblik biljke ili se biljka koristi za neformalnu živu ogradu, orezivati odmah posle cvetanja, a pre formiranja pupoljaka za sledeću sezonu. Previše azota u zemljištu uzrokovaće slabijim cvetanjem.

Нема коментара:

Постави коментар