недеља, 17. јануар 2010.

Bendzamin


Najpopularnija vrsta fikusa s malim listovima je benjamin. Može izrasti u veliko, razgranato stablo, ako preživi prva tri mjeseca prilagodbe, jer ne odgovaraju mu svi prostori i mora se pripaziti dok je biljka mlada. Nikako ne smije biti na propuhu, a potrebno mu je dovoljno svijetla, jer inače lišće mu žuti i otpada. Treba voditi računa o pravilnom zalijevanju. Zimi zalijevajte tek svakih desetak dana, a ljeti otprilike dva puta tjedno. Nikako nemojte dozvoliti da stoji u vodi, obavezno nakon petnaestak minuta poslije zalijevanja odlijte višak vode. Tijekom proljeća i ljeta prihranite ga jednom mjesečno vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za sobne lisnate biljke.

Povremeno ga prskajte po listovima.Presadite ga svake godine, a kad biljka postane. Obrezujte ga ako mu želite ograničiti rast, a to je najbolje učiniti u proljeće. Odrezane vrhove stabljike možete koristiti za razmnožavanje. Uzmite reznice duge oko 10 cm. koje imaju dva para listova. Stabljiku odrežite ukoso odmah ispod dolnjeg para listova, a tada i njih otklonite, tako da su vam sada ostala samo dva lista. Takvu reznicu zabodite u zemlju skroz do listova. Držite na toplom i svijetlom mjestu i redovito zalijevajte i ubrzo će potjrati nove listiće.

1 коментар:

  1. imam bendzamina koji je star oko 20 godina nije mnogo porastao verovatno zato sto se nije pravilno gajio i zato sto mu je mala saksija sad sam ga prebacio na mesto gde ima svetlosti 1o sati dnevno i pravilno ga zalivam ovih dana cu da mu kuppim novu saksiju i nadam se da ce da krene da lista posto je vecina drveta gola opalo mu je lisce !!!

    ОдговориИзбриши