четвртак, 21. јануар 2010.

Hortenzija


Hortenzija je u kući ograničenog trajanja pa ipak predstavlja lep prolećni ili letnji poklon jer kad u kući pruži najviše što može, još godinama ćemo uživati u njoj u vrtu. Ako je dok miruje ostavite na hladnom mestu može ostati u saksiji i cvetati sledeće godine.
Neki smatraju da pripada porodici kamenika (Caxifragaceae) a drugi da pripada porodici Hydrangeaceae. Vrsta Hydrangea macrophylla uzgaja se za ukrašavanje domova. Potiče iz Japana a donešena je u Evropu 1790 godine. Cvetovi su pretežno sterilni i ne daju seme, ne daju seme ali stvaraju čarobne razbarušene loptice koje svako obožava. Vrlo je otporna, ali brzo vene bez vode. Čim je zalijete, brzo se oporavi ali nemojte je često ostavljati suvom jer je to iscrpljuje i jednom se može dogoditi da se ne oporavi.
Cvetovi hortenzije su prirodno ružičasti ali ako biljku zalivate, aluminijevim sulfatom, cvetovi poprimaju plave tonove. Međutim ako prestanete delovati tom supstancom, cvetovi opet dobijaju ružičastu boju. Postoji i potpuno beli varijetet. Najlepši su varijeteti "Lace Cap", skroz beli. Oni imaju sploštenije cvetne grude na kojima su vanjski cvetići otvoreni dok su unutrašnji još u pupoljku, što biljci daje prelep čipkast izgled.
Hortenzije se obično prodaju u pupoljku, ali kada se već naslućuje boja.
KARAKTERISTIKE:

Veličina: kao lončanica naraste do 60 cm visine i isto toliko širine. U vrtu naraste i više od jednog metra u visinu i širinu.

Rast: reznice uzete u proleće ili leto cvetaće sledeće godine.

Doba cvetanja: rano u aprilu pa do početka juna, ako je unutra, a od juna do avgusta u vrtu.

Miris: biljka bez mirisa.

Svetlo: potrebno joj je mnogo svetla jer inače lišće žuti, ne stavljajte je na direktno sunce jer se biljka može osušiti.

Temperatura: dok cveta, uobičajena sobna temperatura. Zimi, dok miruje morate je držati pri 7°C. U februaru kad biljka počne rasti, povisite temperaturu na 13°C. Najviša ljetnja temperatura unutra može biti 18°C. Dok raste i cveta, dobro je zalivajte. Ako u kući i pokazuje znake uvenuća, dobro je da svaki drugi dan ili još češće uronite 10 - tak minuta celu saksiju u posudu sa vodom. Zimi, dok miruje, držite biljku suvljom (zalivajući svakih 10 dana). Plave varijetete morate zalivati vodom u kojoj nema kamenca.

Prehranjivanje: dok biljka raste i cveta, dodajte vodi tečno hranjivo jedanput nedeljno.

Vlažnost vazduha: leti, posebno ako teraju mladi izdaci , prskajte je svakodnevno.

Vazduh: ako cveta u kući , privremeno će podneti sve uslove.

Presađivanje: morate je presađivati nakon cvetanja. Pazite da oceđivanje bude dobro , jer iako vole vodu , ne smeju stajati u vodi. Velikim biljkama u saksiji zamenjivati stalno površinski sloj zemlje.

Obrezivnje: bez obzira na to uzgaja li se u saksiji ili vrtu biljku morate nakon cvetanja obrezivati. Podrežite nove izdanke na dva para listova. Mladi izdanak je lako prepoznati, jer je zelen i pegav, a stari je drvenast.

Razmnožavanje: gornjih deset - 15 cm obrezanog izdanka može poslužiti kao reznica vrha stabljike. Zabodite ih oštri pesak pomešan sa malo treseta, držite vlažnim i na temperaturi 13 - 16°C.

Životni vek: 3 - 4 godine je prilično dugo za jednu hortenziju uzogjenu u saksiji. Najbolje je uzastopno odgajati niz mladih biljaka. U vrtu su dugotrajne.

Biljke pratilice: najbolje izgledaju zasebno iako se mogu pridružiti zelenim biljkama kao privremeni ukras u boji.

Laka/teška: ako postupate sa njom kao sa gostom u dnevnim sobama, a zatim je leti iznostite u vrt, biljka se lako održava. Nije je lako stalno održavati u zatvorenom prostoru.

Нема коментара:

Постави коментар