субота, 16. јануар 2010.

Drvo zivota


Drvo života je vrlo elegantna biljka sa predivnim, mekanim listovima.
Listovi mogu biti jednobojni, ali najčešće su prugasti (Dracena dermensis). Njega i briga oko Dracene je vrlo jednostavna. To je sobna biljka iz porodice Agavaceae – Agave, a većini vrsta porijeklo je iz tropskih krajeva Afrike.

Dugovječna biljka
Ovisno o vrsti naraste visine od 1 pa sve do 3 metra. Raste tako da na vrhu biljke rastu novi listovi, a stari listovi na dnu biljke postupno odumiru. Tako da stablo postepeno ostane ogoljelo, kao palma. Raste relativno sporo, a biljka je jako dugovječna - postoji čak jedan primjerak iz Tenerifa star preko 1000 godina.

Drvo života je jedna od vrlo zahvalnih sobnih biljaka. Najbolje ju je postaviti u svijetlu prostoriju da bude dalje od direktnog sunca, ali treba izbjegavati hodnike i stubišta, koja znaju biti na propuhu i hladniji su.

Idealna temperatura za rast biljke je oko 17-27° C. Tokom zime može da bude malo niža, ali ne smije se spustiti ispod 15° C, jer hladnoća jako može štetiti Drvetu života i biljka može da ugine. Također tokom zime treba prestati sa prihranjivanjem, a zalijevanje treba smanjiti i to treba činiti tako da zemlja bude vlažna i da se ne isuši. Prskanje vodom treba biti samo jednom sedmično dok tokom ljeta biljka obožava prskanje.

Razmnožavanje
Razmnožavati se može sa sjemenom ili reznicama. I jedan i drugi način su vrlo jednostavni i vrlo su uspješni. Ukoliko nabavite sjeme najbolje ga je posijati tokom marta u obični supstrat i staviti na toplo mjesto. Dobro ga je i prekriti najlonom da se još više osigura temperatura i staviti na sunčani prozor. Najbolje nicanje je na temperaturi oko 27-28° C. Kada biljka počne da raste temperatura može biti niža, oko 24° C, te se presađuje u posude promjera 7-9 centimetara i stavlja na mjesto zaštićeno od propuha.

Zasad nove biljke može se postići i odsijecanjem vrha stabljike koji se drži u vodi koja se ne mijenja već se dosipa isparena količina vode. Kad pusti žile zasadi se u saksiju.

Također biljku treba svake dvije godine presaditi u veću posudu, ponekad i svake godine ovisno o brzini rasta biljke. Prilikom presađivanja na dno posude treba staviti šljunak ili komadiće cigle radi bolje drenaže.

Njega listova
Ukoliko listovi otpadaju, a nisu se razvili od kraja, to je prvi znak da je biljka ili premalo ili previše zalijevana, a to isto može i prouzročiti i preniska temperatura.

Listove je dobro oprati pivom, ali samo pjenom i samo gornje dijelove listova, nikada donje - to je za sjaj listova i protiv prašine.

Ljeti ne smije biti izloženo jakom suncu, jer lišće na suncu izblijedi.

Нема коментара:

Постави коментар