среда, 20. јануар 2010.

Majcina dusica


Majčina dušica - lat.Thymus serpyllum L.;

Timijan - lat. Thyus vulgaris

PORODICA : Lamiaceae ( Labiatae ) - usnače
FARMAKOPEJSKINAZIV : Serpylli herba - ( sastoji se od osušenih cvatućih nadzemnih izdanaka. ) Thymi herba = timijan; sastoji se od osušenih listova i cvjetova te vrhova stabljike vrsta timijan ili mješavinom obiju vrsta. Droga sadrži najmanje 1,5 % eteričnog ulja i najmanje 0,5 % hlapećeg fenola, naročito timola. Aetheroleum.

NARODNA IMENA : tamjanika, bakina dušica, popovac… dušica
STRANA IMENA : Engleski : Wild – Thyme; Francuski : Thym serpolet; Njemački : Quendel ; Talijanski : Pepolino..

POVIJEST I NASTANAK te OBJAŠNJENJA NAZIVA : Thymus – od grčkog thymos ili thymon – tamjan, zbog sličnosti mirisa. Također thymos po grčkom znači hrabrost, snaga te ukazuje na stimulirajuće djelovanje biljke. Egipćani su je koristili kod balzamiranja i za izradu parfema. Grci su timijanom začinjali neke vrste sireva i dodavali ga pićima i dimljenom mesu. Majčina dušica rasprostire se po Europi i Aziji.

RAZMNOŽAVANJE – SADNJA, SJETVA …. :

Zbog drvenaste stabljike ne može se žeti kosilicom već se mučno reže škarama za živicu ili srpom. U novije vrijeme žanje se strojevima. U vrtu se može saditi trajni timijan rasađivanjem i dijeljenjem starih biljki, kao i jednogodišnji timijan koji se sadi na slobodnom prostoru na razdaljini od 20 x 20 cm. Jednogodišnja je vrsta aromatičnija svake godine starosti gubi ponešto na aromatičnosti. Biljka je prikladna za kamenjare, za rubove putova te za uzgoj u cvjetnom loncu.

OPIS :
STABLJIKA je duga i pri osnovi odrvenila, puzav u vidu izduženih stolona koji razvijaju adventivne korjenove , na vrhu završava sterilnom rozetom listova. Cvjetne grane visoke su 4 do 10 cm i razvijaju se duž položenog stabla u nizovima, ravnomjerno su pokrivene dlakama sa svih strana. Vrtna majčina dušica je iz iste porodice kao i bosiljak, lavandula i kadulja. Dosegne do 40 cm visine.

LISTOVI su mali i čvrsti, jajasto eliptični i na vrhu zaokruženi a pri dnu su klinasti. Listovi su široki i goli sa izraženom srednjom žilom .

CVIJETOVI su složeni na vrhu grana i čine okruglaste ili izdužene cvasti. Čašica je dlakava , s dvije usne, krunica je ružičasta, bjeličasta ili crvena, sa trodijelnom donjom usnom. Prašnička vrećica strši iz ždrijela i gore je raskrečena. Vrtna majčina dušica – timijan cvate ružičasto do tamnoljubičasto. Cvate od svibnja do listopada.

KEMIJSKI – FARMAKOPEJSKI SASTAV : timijan – vrtna majčina dušica miriši ugodno, ima oštar okus zbog čega ga valja u kuhinji (u kulinarstvu) oprezno upotrebljavati. Sadrži do 2,5 % eteričnog ulja koje se sastoji od thymola, carvacrola ( karvakrol), cymola, pinena, linaloola, borneola… tanina i flavonoida. Timijan koji je više ispitan sadrži i željezo, kalcij, smolu. Najviše eteričnog ulja ima biljka oko 14 sati.

PRIPREMA ZA KORIŠTENJE : u kuhinji se upotrebljava timijan, dok se u liječenju upotrebljavaju obje vrste. Timijan se upotrebljava za pečenke, pržene ribe, umake i juhe. Omiljeni je začin za marinade i izradu biljnog octa. Ulje se koristi protiv kašlja i dezinficira, te se koristi kod izrade vodice za usta i zubnih pasta. Mnoštvo biljnih likera sadrži timijan.

Glavno djelovanje je antimikrobno, spazmolitično. Naročito se koristi kod katara dišnih putova. Prije se koristila za liječenje glavobolje, bolesti jetre, za poboljšanje teka i poticanje vjetrova. Koristi se kod bolesti mjehura i bubrega. Vanjska primjena kod utrljavanja za liječenje reumatskih tegoba , i kao dezinfekcijsko sredstvo.

Za liječenje se sabiru mladice s cvjetovima prije i za vrijeme cvatnje. Upotrebljava se samo gornja trećina vriježa. Ne trgati biljku.

KONTRAINDIKACIJE : Nisu poznate. Također ni interakcije nisu poznate. Kod primjene čistog timola mogu se pojaviti bolovi u jetri i nagla malaksalost. Timol kod enterokolitisa, srčane insuficijencije i trudnoće.


RECEPTI :

Za pripremu čaja : 1,5 do 2 grama ( 1 – 1,5 čajna žlica) na jednu šalicu koju se prelije vrelom vodom i pusti da odstoji. Pije se dnevno 3 puta po šalicu čaja. Sadrže je i gotovi ljekoviti pripravci.

Kod izostanka menstruacije dolazi u čajnoj mješavini s drugim biljkama .

Za liječenje ječmenca, uz rudbekliju od timijana ili majčine dušice se pravi koncentrirani ( jaki ) čaj i vatom obloženim štapićem nanosi izravno na ječmenac ili se natopi oblog za oko.

Protiv crijevnih parazita ( ako su nađeni u stolici ) popiti prema starosti 2-8 grama timola pomiješanog s voćnim sokom a odmah zatim 2 velike žlice ricinusovog ulja. Može se i 20 grama biljke popariti s 2,5 dl kipuće vode uz dodatak 1 velike žlice meda i piti kroz 4-6 tjedana po 1 malu šalicu dnevno.

Sredstvo protiv kašlja, bronhitisa, nesanice, plućnog katara, želučanog čira priprema se na način da se 1 velika žlica droge (timijan ili majčina dušica) popari s 3-4 dl kipuće vode ostavljeno poklopljeno 15 minuta pa se procijedi i doda se velika žlica meda i sok pola limuna, pije se gutljajima u toku dana.

Majčina dušica kuhana u vinu s jednakom količinom korijena oslada ( Polipodium vulgare) i komorača (Fructus foeniculi), liječi od kašlja s krvarenjem a ujedno i ublažuje astmu. Pije se ujutro, natašte.

Prsni čaj : 3 velike žlice mješavine po 2 grama cvijeta crnog sljeza ( Malvae silvestris), divljeg maka (Papaver rhoeas), divizme (Verbascum thapsus). Nadalje 4 grama aniša (Fructus anisi), 15 grama korijena bijelog sljeza (Radix althaea), 20 grama lista majčine dušice, 25 grama slatkog korijena (Radix glycyrrhizae) i 30 grama lišća bijelog sljeza – sve usitnjeno prelije sa 1 litre kipuće vode. Ostavi se poklopljeno 2 sata i nakon toga procijedi, dodaje s e2 velike žlice meda. Pije se svaka 2 sata po 1 velika žlica. Liječi od bronhitisa, upale i gnojenja u plućima.

Tinktura : kao sredstvo za iskašljavanje. Za pripremanje je potrebno 200 grama lišća timijana ili majčine dušice, 100 grama glicerola , 320 grama koncentriranog alkohola, 580 Grama pročišćene (destilirane) vode. Usitnjeno lišće preliti smjesom glicerola i koncentriranog alkohola . Nakon 8 dana stajanja i češćeg miješanja tinktura se procijedi. Srednja terapijska doza je dva grama tinkture. Najbolje je 20 do 30 kapi nakapati na kocku šećera i uzimati tri puta dnevno.

4 grančice svježe majčine dušice stavi se u 2,5 dl domaće rakije lozovače. Nakon 14 dana namakanja može se ovaj pripravak koristiti kod bolova i grčeva u želucu. Prema potrebi popiti po 1 žličicu rakije. Pomaže i ako se lagano masiraju bolna mjesta kod gihta, reume, uganuća i nagnječenja.

Sirup: u kombinaciji s natrij-bromidom uspješno se koristi za iskašljavanje i umirenje. Potrebno je 15 grama tinkture timijana, pet puta manje natrij-bromida i destilirane vode, 0,1 gram praška za konzerviranje i 79 grama običnog sirupa. Narij-bromid se dobro rastvori u vodi, rastvor se pomiješa sa sirupom i tinkturom timijana, u kojoj je prethodno rastvoren konzervans. Srednja pojedinačna terapijska doza je 15 grama. Najbolje je da se 4 X dnevno pije žličica ovog sirupa.


Napomene : Medonosna je biljka. Kao krmna biljka nema neke posebne vrijednosti zbog visokog prisustva eteričnih ulja.

Нема коментара:

Постави коментар