субота, 23. јануар 2010.
Ljuta mlečnica-ljutača
ЉУТА МЛЕЧНИЦА (1actarius piperatus) (папрењача, печурка)У народу широко позната и најмасовнија гљива. Пече се на жару или на ражњићима. Толико је позната да готово нема потребе је описивати. После термичке обраде (печења или кувања) постаје укусна гљива.Mогућа је замена са рујњачом (1^асшпи8 уе11еге-и8) (руњавка, кравјак, кравље виме), која се Јавља нешто касније. Разлике су: млечница је мања (шешир до 16 ст, а рујњача д(узо ст). Ламеле су густе и танке, док су код рујњаче размакнуте и дебеле, тако да на рубу шешира на 1 ст долази свега 5 до 6 ламела. Замена није трагична, само неугодна.
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар