субота, 23. јануар 2010.
Borov vrganj
Borov varganj je jedan od najboljih varganja. Dosta je rijedak, ali kod nas ga srećom ima dosta. On je varganj koji se javlja prvi u proljeće i zadnji u kasnu jesen, pa i u ranu zimu. Znam da su ubrani primjerci i oko Nove godine, posebno oko Orahovice tj. na Papuku. Prvi se javljaju dosta rano, a ove godine prvi je došao 27.07.2008. Klobuk mu je jako mesnat, sirok do 35 cm, najprije polukuglast, zatim izbocen, cesto nepravilan, barsunast, smedjecrvenkast ili zrnato smedj, ove godine zbog nedostatka vlage jako ispucan pa zbunjuje neiskusne, kod mladih gljiva prekriven bijelim prahom koji se na rubu zadrzi. Cjevcice su najprije bijele pa blijedo zuckaste i na kraju zuckastomaslinaste. Vrlo cesto rano postane pljesnjiv. Rupice su male i okrugle, boje poput cjevcica. Strucak debeo, tvrd, katkad trbusasto zadebljan, ali najbitnije je da je prekriven tipicnom i vrlo izrazenom crvenkastom mrezicon. Meso je bijelo, tvrdo i nepromjenjive boje, ali iznad cjevcica na zraku blago poplavi. Miris po svjezem kruhu ako gljivu razrezemo. Okus vrlo prijatan. Najbolje rezultate sam imamo na nadmorskoj visini od 300 do 500 metara, kod nas u Slavoniji. Iako mu je naziv borov, a kod nas je malo crnogorice, ipak ga ima i to uglavnom u bukovoj sumi. Mala je vjerojatnost da ga se moze zanijeniti s nekom otrovnom gljivom. Ipak kao i uvijek kod gljiva, nuzan je oprez
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар