среда, 10. фебруар 2010.

Kesten


Ovi poznati jesenski plodovi konzumirali su se još u praistoriji na prostorima Mediterana i Azije. Poznato je da su pečeni kesteni prodavani na ulicama Rima još u 16 veku, pa se njihov opojni miris već tada širio ulicama grada, baš kao i danas. Za razliku od drugih orašastih plodova, kesteni imaju niži udeo masti i visoki udeo skroba (od ovih je plodova moguće napraviti i brašno) te jedini sadrže vitamin C, a predstavljaju i odličan izvor vitamina B6. Po nutritivnom sastavu slični su smeđem pirinču i odličan su izvor elemenata u tragovima. Kesteni su takođe i dobar izvor kalijuma i folne kiseline i prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema. Relativno velika energetska vrednost koju duguju visokom udelu skroba čini kestene odličnim izborom za sportiste, osobe izložene telesnim naporima te decu. S obzirom da obiluju kalijumom, a istovremeno su siromašni natrijumom, kesteni se savršeno uklapaju u ishranu osoba sa kardiovaskularnim i bubrežnim bolestima. Takođe, prehrambena vlakna sadržana u njima mogu biti od pomoći svim osobama sa neredovnom stolicom.

Нема коментара:

Постави коментар